Loading images...

Dulux O'Connor

Civil Engineering

Project Type / Category
Redevelopment
End Client
O'Connor WA Pty Ltd
Contractor
Dundas Civil
Project Value
$3M
Project Location
Forsyth Street, O'Connor, Western Australia
Project Completion
August 2014
Site Area
3.2 ha
Number of Lots Developed
16 large commercial
Value Engineering Solution
  • The steadily grading site was bounded by existing roads, services and vegetation that had to remain undisturbed. Lots were graded to minimise imported material whilst ensuring lots were not too far below existing road levels and remained serviceable.
  • The site abutted an existing developed site with commercial buildings that were to remain. We had to ensure that we did not undermine the structural integrity of this site immediately adjacent. To create a level lot adjacent to these commercial buildings meant an agreement with the adjoining owner had to be reached before the designs could be prepared, and construction work carried out. An amicable agreement was reached with all lot owners.
  • The development site required some 25,000m³ of fill to be imported to site (1,250 semi-trailer loads). In order to reduce the impact on surrounding businesses and roads, a plan was prepared designating routes for the semis to take that were varied throughout the day depending on the amount of deliveries being made each day.

The Dulux site in O’Connor is a 3.2ha site that was the old Dulux paint site used for storing, mixing and distributing paints to stores. Sheds and buildings on site were mainly built of asbestos and outlying areas had traces of contaminates such as lead and other chemicals both underneath the slabs and in the surrounding ground.

Remediation and demolition works were carried out prior to the site being developed and leveled to create 16 Green Title Commercial lots.

Some of the retaining walls on the site were over 5m high and had to be specially designed as mass retaining walls. Use of 5m high mass retaining is uncommon due to their expense, it was more efficient and cost effective to construct them this way for this project.

Works were completed in accordance with the developer’s requirements, met adjoining owner’s conditions and matched in with surrounding constraints.

Join our newsletter

Keep up to date with new team appointments, innovative solutions, awards, recent commissions and completed projects.