Loading images...

Wanneroo Central Shopping Centre

Civil Engineering

Project Type / Category
Retail
End Client
DLC Investments
Architect
Taylor Robinson
Contractor
PBC - Built Environs
Project Value
$50M
Project Location
Lot 507 Wanneroo Road, WANNEROO WA 6026
Project Completion
2007
Value Engineering Solution
  • The formwork for the 10,000sqm car park constituted a large cost and time item for the project. Engineering the slab with a flat soffit, without drop panels, considerably simplified the formwork and maximised the use of modular formwork.
Unique Design Items
  • The construction sequence was staged to allow for operation of the existing shopping centre prior to being relocated into the new complex.

This shopping centre comprises of over 17,000m² of retail area including Coles, K-Mart and IGA major tenancies. With limited site area, the majority of the shopping centre is built over a 10,000m² basement car park, requiring high level of coordination under the heavily serviced Coles Tenancy.

To allow the existing shopping centre to remain fully operational during the works, construction was staged. This staging allowed existing tenants to decant into the partly complete new centre, followed by demolition of the old complex, and completion of the works.

Stage 1 required a new left turn entry exit from Wanneroo Road, and amendments to existing local roads. Pritchard Francis also undertook schematic design for the intersection modifications to Wanneroo Road and Conlan Avenue obtaining Main Roads approval, other works included modifications to existing traffic lights, services, pedestrian facilities and stormwater drainage to Main Roads requirements.

Join our newsletter

Keep up to date with new team appointments, innovative solutions, awards, recent commissions and completed projects.