Loading images...

Lumen Rise Estate, Martin

Civil Engineering

Project Type / Category
Stormwater Drainage
End Client
GMPM
Contractor
DM Civil / GNC Contractors
Project Value
$6M
Project Location
Lot 822/823 Mills Road, West Martin, Western Australia
Project Completion
2014
Site Area
6ha
Number of Lots Developed
97
Number of Stages
1
Value Engineering Solution
  • Demolition, dust and noise vibration related issues were managed with proactive measures such as early stabilisation of stockpiles using gluon and water carts to spray down excavators as material was loaded into trucks in peak wind conditions.
  • Major earthworking equipment was not used when prevailing easterlies hit the site. Dust monitors were employed in key areas and were moved to neighbouring properties proactively to ease the concerns of the general public. Where complaints occurred, Pritchard Francis worked with the Contractor to stem concerns.
  • Key approvals from all authorities were required before construction started. To navigate through over 35 WAPC Conditions meant regularly getting approval authorities together to discuss concerns and reach consensus. This often meant Pritchard Francis had to quickly put forward different schemes to satisfy multiple parties and keep the approval process moving.

This 97 lot subdivision bordering the Canning River is located 1km southeast of the Gosnells Town centre. Strict water and foreshore management guidelines resulted in a stringent approval process involving the Department of Environment, Department of Water, City of Gosnells and the Swan River Trust for works in the Canning River Reserve (Part 5 approved). 

Pritchard Francis undertook the Lead Role to coordinate and document approvals for an urban water management plan (UWMP), foreshore management plan, and subdivision works management plan in support of the Part 5 approval.  Difficult ground conditions included clay soils, potential acid sulphate soils and perched ground water. Clay grading and subsoil drainage was designed to control the water table. Bio-retention swales and rain gardens were employed to manage surface runoff with the principles of water sensitive urban design. 

Infrastructure upgrades for the site included coordination of a Type 40 pump station and pressure main, 750m upgrade of a dia 250mm water main and an upgrade to the existing Mills Road West.

 

 

 

Join our newsletter

Keep up to date with new team appointments, innovative solutions, awards, recent commissions and completed projects.