Loading images...

McNabb Loop Aged Care Facility

Structural Engineering

Project Type / Category
Aged Care
End Client
Berrington Care Group Pty Ltd
Architect
Gary Batt & Associates Architects
Project Value
$17M
Project Location
1 McNabb Loop, COMO WA 6152
Project Completion
TBC
Value Engineering Solution
  • Steelwork Frame, Flat Slab – A steelwork column support system for most floors allowed a shorter construction period to be achieved. When combined with a flat soffit slab for most of the building, the construction programme was greatly reduced.
  • Ritek Walls – The use of Ritek Walls for the stair and lift core walls shortened the construction timeframe.
  • Utilising Existing Pavement Composition - The development includes a large number of car bays both in the basement and external car park. Our civil team was able to add efficiencies to the car park by utilizing the existing pavement composition were possible, whilst also tying in with the existing levels surrounding the site and therefore minimizing the earthworks required.
Unique Design Items
  • Flat Soffit – Efficient slab design resulted in being able to achieve a flat soffit even at column and setdown locations. This allowed for a largely simplified formwork design and thus a shorter construction timeframe to be achieved.
  • Large Cantilevered Balcony – To achieve a 5.5m cantilever at the Clubroom balcony, steelwork beams were used in combination with permanent formwork. This minimized deflection of the cantilever whilst also simplifying formwork and site works required.

McNabb Loop Aged Care Facility is a new three storey residential aged care facility located in Como, approximately 5km south of the Perth CBD. This facility is Berrington Care Group’s second high end development, which will service the local aged population.

Gary Batt & Associates were the Architects on the development and appointed Pritchard Francis to provide structural and civil engineering consultancy services.

The facility can house 99 residents, with additional facilities such as a physiotherapy clinic and medical centre, serving the residents and general public.

A basement car park resulted in column locations being irregular across floors. The Design Team worked closely with the Architect to minimize the transfers, adding significant efficiencies to the building that otherwise would not have been possible.

By using a primarily steelwork structural frame with flat soffit slabs where possible, the construction timeframe and cost was able to be minimized, which was key to the Client. To achieve large cantilevers, steelwork beams and permanent formwork were used, facilitating these spans whilst also keeping the construction timeframe to a minimum. Permanent formwork was used for the core walls, allowing simple site works and a shorter timeframe.

The development includes a large number of car bays both in the basement and external car park. The Civil Design Team was able to add efficiencies to the car park by utilizing the existing pavement composition were possible, whilst also tying in with the existing levels surrounding the site and therefore minimizing the earthworks required.

Join our newsletter

Keep up to date with new team appointments, innovative solutions, awards, recent commissions and completed projects.