Loading images...

Comprehensive Cancer Centre

Structural Engineering

Project Type / Category
Health
End Client
Department of Health
Architect
HASSELL Studio
Contractor
BGC
Project Value
$37M
Project Location
Nedlands, Western Australia
Project Completion
January 2013
Value Engineering Solution
  • Four Alternative construction processes developed for bunker walls.
  • Tension Piled to allow hydrostatic uplift in temporary building case.
  • 300m3 underground water capture tank for stormwater overflow protection.
Unique Design Items
  • Hydrostatic uplift.
  • Waterproofing of the basement car park.
  • Radiation bunkers.

The Sir Charles Gairdner Hospital Comprehensive Cancer Centre - Stage 2 provides an expanded comprehensive range of core ambulatory cancer care services. The new radiation oncology services include a Cyber Knife Radiation Bunker – the first of its kind in Australia, two new LINAC radiation bunkers, CT Simulation and Brachytherapy rooms.

Pritchard Francis provided civil and structural design and documentation services for the project consisting of two floors of clinical services, a basement car park and a roof top plant deck, having a total floor area of 6,500m2.

The main building consists of a reinforced concrete structure, an anchored basement using CFA tension concrete piles, precast concrete wall panels and metal roof decking. The construction of the bunkers consists of 1200-1500mm thick concrete walls and a 750-1750mm thick concrete roof which are required for radiation shielding. Pritchard Francis developed 4 alternative construction techniques to ensure cracking to the walls was completely reduced. This was reviewed with the builder and the most practical and cost effective solution was progressed.

Due to the high water table and proximity to existing overflows the basement is designed to cater for a 1:200 storm event including the aid of a 300m3 water catchment tank. The podium entry is also designed for fire truck and forklift loading as required by the hospital.

Aside from the high groundwater table and the close proximity of the existing buildings in a congested site, the design solution also had to allow for uninterrupted functioning of the existing hospital facilities during construction.

Join our newsletter

Keep up to date with new team appointments, innovative solutions, awards, recent commissions and completed projects.