Loading images...

South West Health Campus

Structural Engineering

Project Type / Category
Health
End Client
Government of Western Australia Department of Health
Architect
Sandover Pinder Architects
Contractor
Perkins
Project Value
$5.2M
Project Location
Bunbury, Western Australia
Project Completion
June 2011
Value Engineering Solution
  • Concrete bunkers used to transfer wind loads.
  • Located in abandoned reticulation lake.
Unique Design Items
  • Concrete radiation shielding bunkers.

This purpose built facility in the South West Health Campus was designed for the provision of radiation oncology services for the south west region of Western Australia. It will provide tertiary level clinical treatment and computer based treatment planning and will accommodate two new LINAC bunkers.

Pritchard Francis was the structural and civil engineering consultants for this project. The building envelope consisted of two gable roofed pavilions of similar form to the existing campus buildings. The super structure is steel framed with a metal roof and brick veneer perimeter walls.

Considerable savings on the structural cost were achieved through the prudent use of the large concrete radiation shielding bunker walls to transfer the wind loads. The site was located within an abandoned reticulation lake which posed a significant challenge to the stormwater drainage design. 

 

Join our newsletter

Keep up to date with new team appointments, innovative solutions, awards, recent commissions and completed projects.