Loading images...

Garden Inn by Hilton & Mixed Use Precinct, Cockburn

Structural Engineering

Project Type / Category
Multi Residential
End Client
SKS Group Pty Ltd
Architect
Box Architects
Contractor
SKS Group Pty Ltd
Project Value
$40M
Project Location
Lot 11 Signal Terrace, COCKBURN WA 6164
Value Engineering Solution
  • Pad footing solution with small rafts under the lift/stair cores to significantly reduce the volume of concrete from utilising rafts for the full extents of both towers.
  • Steel framed hotel tower and precast floor plank for speed of installation and reduce the weight of the tower to keep footing sizes to a minimum.
  • Column sizes/spacing to the apartment tower determined to keep a consistent flat plate slab and reduce formwork costs associated with soffit steps.
Unique Design Items
  • Steel detailing to hotel tower to achieve reduced structural zones required for services.
  • Prefabricated steel frames at hotel west fa├žade to achieve the architectural requirements.
  • Raft footings to the tower cores only and pad & strip footings utilised for all of the columns to the podium and tower structures.

Garden Inn by Hilton & Mixed Use Precinct, Cockburn, is a mixed use development located 23km south of the Perth CBD in the City of Cockburn. The development consists of residential retail and hotel components in the form of two towers over a five storey podium base.

The towers, which are easily visible from the Kwinana Freeway, the Cockburn Gateway Shopping Centre and most parts of Cockburn Central City Centre, will be a recognisable icon in the Cockburn area.

The residential component is comprised of 109 apartments in one and two bedroom variations over 10 storeys plus podium level, The hotel tower will comprise a 3 Star hotel with 122 guest rooms and 24 twin-key serviced apartments, over 10 storeys plus a podium level.

Retail commercial units are located to the north façade facing the town square and wrap around the northwest corner into Points Lane.

Car parking is located within the scheme at the basement, ground, first and second floor levels. Sleeved on the ground floor by the hotel and commercial tenants.

The hotel lobby opens out to the front of the building to the north continuing the activity of the Town Square and its café and kids play area. The design activates the corner to give a welcoming and active façade when approached from train station. The design also aims to avoid the blank façade created on Lot 4. The government architect has approached the PTA for permission to have openings in the eastern façade facing onto the PTA land.

The retail zone provides a number of retail units along the north façade and around the corner into Points Lane, which are capable of being opened up to the footpath and connect to the Town Square.

Join our newsletter

Keep up to date with new team appointments, innovative solutions, awards, recent commissions and completed projects.